Czy są jakieś korzyści zdrowotne wynikające z diety bezglutenowej?

Według najnowszych dostępnych statystyk 18% Australijczyków zdecydowało się na dietę bezglutenową. Te statystyki sięgają roku 2013: wyobraź sobie, ile innych osób zdecydowało się do tej pory na wyeliminowanie glutenu ze swojej diety!

Rośnie przekonanie, że gluten może być niezdrowy i prowadzić do problemów z trawieniem i wagą. Z pewnością są osoby, które mają niepożądane reakcje na gluten, ale czy ta substancja naprawdę szkodzi tym, którzy jej nie tolerują? Jakie są ewentualne korzyści z diety bezglutenowej?

Co to jest gluten?

Gluten jest kompleksem białkowym i jest powszechnie występującym składnikiem wielu spożywanych przez nas produktów spożywczych. Występuje najczęściej w pszenicy i innych ziarnach. Służy do uelastycznienia ciasta, wyrośnięcia i zachowania kształtu. Choć bogaty w białko, ma bardzo małą wartość odżywczą. Czy to oznacza, że ​​gluten jest szkodliwy dla zdrowia? Odpowiedź jest nieco bardziej skomplikowana niż proste tak lub nie.

Jak to powoduje problemy?

Kilka osób cierpi na chorobę znaną jako celiakia z powodu całkowitej nietolerancji glutenu. Osoby z celiakią doświadczają pewnych nieprzyjemnych dolegliwości ubocznych podczas spożywania glutenu, takich jak ból brzucha, wzdęcia, nudności i krótkotrwałe wymioty. W dłuższej perspektywie chorzy mogą cierpieć na drobne problemy jelitowe, bezpłodność, osteoporozę, uszkodzenia nerwów i drgawki. Są też inni ludzie, którzy mają „wrażliwość” na gluten, w tym sensie, że mogą doświadczać krótkotrwałych objawów bardzo podobnych do tych u pacjentów z celiakią, nie oskarżając jednak o problemy na dłuższą metę. Zobacz więcej na stronie https://www.zdrowy-styl-zycia.pl/jak-pieczywo-bez-glutenu-wplynie-na-nasz-organizm/

Z czego składa się dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wszystkich pokarmów zawierających gluten, czego nie można sprowadzić do prostego wykluczenia chleba. Makaron i wypieki również mają zostać zakazane, podobnie jak wiele innych mniej oczywistych produktów spożywczych zawierających „ukryty” gluten, takich jak imitacje piwa i mięsa.

Oznacza to, że gluten jest szkodliwy dla zdrowia, prawda?

Wiele osób twierdzi, że po rozpoczęciu diety bezglutenowej stwierdzili, że mają lepsze trawienie, więcej energii i schudli. Ale to niekoniecznie oznacza, że ​​gluten jest szkodliwy dla zdrowia. Korzyści odczuwane przez takie osoby mogą nie być związane z brakiem spożycia glutenu. Styl żywienia bezglutenowego eliminuje z diety wiele produktów spożywczych, które w najlepszym przypadku są ubogie pod względem odżywczym, aw najgorszym – niezdrowe. Słodycze, ciasta, dużo cukierków, biały chleb i piwo to niezdrowa żywność i zawierają gluten.

Twoje ciało będzie musiało wypełnić pustkę pozostawioną przez nie przyjmowanie tak szkodliwych pokarmów zdrową żywnością. Dlatego rezygnacja z glutenu oznacza również spożywanie większej ilości warzyw, owoców i chudego mięsa, a także picie większej ilości wody.

Możliwe, że korzystne zmiany, które odczuwasz, są wynikiem ogólnej poprawy diety, a nie glutenu, który nie jest już spożywany. Nawet jeśli nie dokonuje się substytucji na korzyść zdrowej żywności, zmiany mogą nadal wynikać z efektu placebo. Oznacza to, że jeśli dana osoba jest przekonana, że ​​określone zachowanie poprawia jej samopoczucie, w końcu zacznie się czuć lepiej, niezależnie od tego, czy to konkretne zachowanie jest prawdziwą przyczyną.

Więc jaki jest problem?

Jeśli z medycznego punktu widzenia nie jest to konieczne, jak w przypadku celiakii, stosowanie diety bezglutenowej nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, o ile jest właściwie przestrzegane. Wiele rodzajów pieczywa i płatków zbożowych jest doskonałym źródłem witaminy B, więc upewnij się, że otrzymujesz wystarczającą ilość z innego źródła. Bezglutenowe odpowiedniki tych produktów go nie zawierają, dlatego warto zażywać suplement, zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży. Witamina B, znana również jako kwas foliowy, jest niezbędna w zapobieganiu wadom wrodzonym.

Wiele produktów spożywczych na sprzedaż zawiera gluten, więc przestrzeganie ścisłej diety może być bardzo trudne. Zadbaj o to, by tego typu dieta nie przysparzała Ci problemów w innych sferach Twojego życia, w tym powodowania zwiększonego stresu i niepokoju. Na przykład, jeśli nie możesz już jeść w restauracji z powodu braku wyboru lub wyjść z przyjaciółmi, bo kusi ich piwo, to dieta stricte bezglutenowa może nie być dla Ciebie. Produkty bezglutenowe mogą być również dość drogie, więc spodziewaj się znacznego wzrostu kosztów ich zakupu w supermarkecie.

Jeśli dieta bezglutenowa nie jest konieczna z medycznego punktu widzenia, upewnij się, że pasuje do Twojego stylu życia. W przeciwnym razie poczujesz frustrację i nie osiągniesz swoich celów zdrowotnych lub odchudzających.

Wśród chorych na celiakię rośnie również obawa, że ​​nie są traktowane poważnie, gdy przebywają w miejscach publicznych, takich jak restauracje, zamawiając menu bezglutenowe lub prosząc o zamienniki. Kelnerzy i kucharze zdają sobie sprawę, że wiele osób stosuje diety bezglutenowe z własnego wyboru i dlatego mogą ograniczać budżet lub oferować nieodpowiednie zamienniki niektórych dań. Niewłaściwe przygotowanie posiłku bezglutenowego może powodować u osób cierpiących na celiakię duży dyskomfort i cierpienie.

Tak więc, jeśli masz przyjaciół na kolacji, a niektórzy z nich mówią, że są na diecie bezglutenowej, ważne jest, aby traktować ich poważnie, niezależnie od tego, czy ogłosili celiakię, czy nie. Przygotuj dania bezglutenowe używając bezglutenowych zamienników, takich jak Slendier Pasta czy chleb bezglutenowy. W ten sposób możesz mieć pewność, że wszyscy Twoi goście dobrze się bawią, jedzą pyszne jedzenie i wracają do domu szczęśliwi, syci i zdrowi.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić