Wszelakie restauracje i zakłady przetwórstwa spożywczego należą do obiektów wytwarzających znaczne ilości odpadów z tłuszczem, a ich bezpieczna utylizacja stanowi poważne wyzwanie. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów doprowadzić może do różnych nieplanowanych sytuacji, a ich skutki odczują nie tylko właściciele takich lokali. Korozja metalowych elementów instalacji w budynku przyspiesza się gwałtownie przy oddziaływaniu kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiązać się będzie ze sporymi nakładami finansowymi.
Reakcje chemiczne które zachodzą w nieczyszczonym zbiorniku mogą powodować wydzielanie siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może stanowić zagrożenie dla pracowników serwisowych. Niewłaściwie działający separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, jakie mogą paraliżować infrastrukturę. Służby komunalne stosują specjalne kamery do monitoringu stanu kanalizacji, a zatory tłuszczowe pozwalają im zidentyfikować źródło powstałych zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe nakładają dodatkowe opłaty za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może przewyższać wielokrotnie koszt regularnych serwisów separatora tłuszczu. Temperatura wypuszczanych zanieczyszczeń może wzrastać przy niedrożnym urządzeniu, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli będzie się chciał uniknąć takich niespodziewanych sytuacji i potencjalnych kłopotów, to polecaną opcją będzie regularny serwis separatorów.
+Tekst Sponsorowany+